Gefermenteerd voedsel

In het boek ‘Eet meer energie‘ van Marjolein Dubbers staat veel uitgelegd over voedsel en de waarde hiervan op een gezond lichaam. Zo ook gefermenteerd voedsel. Een tijd geleden heb ik eens een cursus fermenteren gedaan met mijn moeder, maar eigenlijk is deze manier van bereiden weer ver weggezakt bij mij. Goed moment om dit weer op te pakken.

Wat is fermentatie?

Fermentatie is een gecontroleerd proces waarbij suikers/koolhydraten in voedsel worden afgebroken door vriendelijke bacteriën die zich hierdoor kunnen vermenigvuldigen omdat ze het als voedsel gebruiken. Precies wat we zoeken dus: minder suikers en koolhydraten en meer vriendelijke bacteriën in onze voeding.

Door het fermentatieproces wordt voedsel dus gezonder, langer houdbaar en veranderd de smaak. Fermenteren betekend eigenlijk gecontroleerd laten rotten. Meestal met behulp van melkzuur bacteriën, maar het kan ook met gisten, schimmels of azijnzuur bacteriën. Al deze micro-organismen creëren als ze de kans krijgen een ideale omgeving voor zichzelf, waardoor ze zichzelf vermenigvuldigen en andere micro-organismen juist niet overleven.

Tijdens dit proces maken deze micro-organismen melkzuur, azijnzuur, boterzuur of alcohol aan. Veel zuren dus. De meeste mensen vinden dit friszure wel lekker.

Er liggen best veel gefermenteerde producten in de winkel zoals: zuurkool, yoghurt, tempé, natto, kombucha en sojasaus. Maar ook chutneys, augurken, gezouten bonen, schimmelkazen, zuurdesembrood en ook wijn en bier zijn voorbeelden van gefermenteerde voeding. Maar verwacht niet dat je met een dagelijks bakje yoghurt in de avond en een glas wijn met een schimmelkaasje je portie gezonde darmbacteriën binnenkrijgt. Helaas….

Gefermenteerd voedsel

Waarom is gefermenteerde voeding goed voor je?

Niet alleen een verbeterde spijsvertering en je immuunsysteem, maar ook je gewicht heeft een relatie met je darmflora. Hier is al veel onderzoek naar gedaan bij onder andere muizen. Een gunstige darmflora mede dankzij gefermenteerd voedsel lijkt een gezond gewicht te kunnen bevorderen. Het helpt je darmen om een te veel aan onvriendelijke bacteriestammen op te ruimen en het aantal vriendelijke darmbacteriën te laten groeien. Je kan een portie gefermenteerd voedsel beschouwen als een goede probiotica kuur.

Let wel op: veel kant en klaar gefermenteerd voedsel wordt verhit om de houdbaarheid te vergroten, hierbij gaan veel gezonde bacteriën verloren. Ook bij de productie van yoghurt worden vaak de gisten weggelaten, omdat anders de verpakking kan opbollen. Hierdoor verloopt het fermentatie proces heel anders. Uit onderzoek blijkt dat yoghurt uit de supermarkt nog nauwelijks levende bacteriën bevat.

Dus tip: maak je eigen yoghurt/zuurkool etc. Of zoek naar plekken waar ze dit nog maken zonder te het te verhitten (bio winkels/markt).

Wil je meer informatie, neem contact op.