Stress

Voor een vakantie, een presentatie of een examen zijn de meeste mensen gespannen. Dat is normaal. Na de spannende situatie verdwijnt de spanning. Je lichaam en geest worden weer rustig.
Soms kan iets extra veel spanning geven. Of duren de spanningen lang. Bijvoorbeeld als andere mensen heel veel van je verwachten. Of als er veel dingen tegelijk niet goed gaan. Of als je te weinig steun van andere mensen krijgt. Bijvoorbeeld bij problemen thuis, bij je studie of op je het werk.
Je kunt dan het gevoel krijgen dat je steeds gestrest bent. Ontspannen lukt je dan niet meer goed. Je valt bijvoorbeeld niet goed meer in slaap ’s avonds. Je kunt niet meer genieten en je blijft maar nadenken over je problemen. Dan wordt stress een probleem.
Welke klachten krijg ik door stress?
- Moe zijn, weinig energie hebben
- Snel of verkeerd ademhalen
- Gespannen zijn
- Sneller boos zijn en huilen
- Een somber gevoel hebben
- Dingen vergeten
- Slecht slapen
- Hoofdpijn
- Maagklachten
- Nekklachten / rugklachten
- Sneller verkouden of grieperig (uw afweer is minder goed door de stress)
- Je voelt je hart kloppen in je borstkas en/of keel
- Heel veel nadenken en daar moeilijk mee kunnen stoppen
Stress en leefstijl
Door stress gaan mensen vaak ongezonder leven: weer of meer roken, ongezonder eten, meer alcohol drinken, minder bewegen en minder tijd nemen om te ontspannen. En dat zorgt dan weer voor nog meer stress.
Je kunt sneller last van stress hebben als je 1 of meer van deze kenmerken herkent:
- Je wilt alles altijd heel goed doen.
- Je moet van jezelf altijd bezig zijn.
- Je vindt het heel moeilijk om ‘nee’ te zeggen als iemand jou iets vraagt.
- Je wil graag dat andere mensen je aardig vinden.
- Je kunt moeilijk praten over je gevoel met andere mensen.
- Je kunt moeilijk om hulp vragen als je dat nodig heeft.
- Je doet vaak meer dingen tegelijk.
- Je wil graag alles zelf oplossen.
Adviezen om beter om te gaan met stress
Merkt je dat je klachten krijgt van stress? Probeer er dan wat aan te doen. De klachten waarschuwen jou dat het nodig is om er iets aan te veranderen. Er zijn veel manieren om iets te doen aan stress-klachten. Kijk zelf welke manier het beste bij jou past.
- Probeer meer te ontspannen.
Je kunt ontspannen door oefeningen te doen. En door elke dag iets te doen wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld in de tuin werken of wandelen. Mindfulness oefeningen kunnen ook helpen (VGZ Mindfullness app of andere apps/youtube). Of ademhalingsoefeningen om meer in de rest en digest modus te komen ipv de fight/flight modus (zie ook ademhaling van de 6 domeinen). Yin Yoga is ook een fijne vorm om te ontspannen, dit kan ook gewoon online - Zorg voor regelmaat in je dag.
Ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Zorg dat je wat te doen hebt op een dag. Maak bijvoorbeeld iets schoon in je huis. Maar doe niet te veel. En eet steeds op dezelfde tijd, sla geen maaltijden over. - Houdt een piekerschriftje bij.
Denk je heel veel na, bijvoorbeeld over je problemen? Spreek met jezelf af dat je dat maar een half uur of 1 uur per dag mag doen. Gebruik een piekerschriftje, waar je steeds een kwartier al je gedachten mag opschrijven. - Beweeg /sport regelmatig.
Veel bewegen en sporten maakt de ervaren stress minder. Het helpt om je minder zorgen te maken. Je voelt je positiever. - Neem genoeg tijd om te slapen.
Genoeg nachtrust helpt om je problemen beter aan te kunnen. Slaapt je slecht? Kijk bij slaap van de 6 domeinen.
- Eet gezond.
Gezond eten houdt je fit. Je kunt beter tegen stress. Drink geen of weinig alcohol. Neem geen drugs. Dit zorgt misschien even voor een ontspannen gevoel. Maar de problemen kunnen er erger door worden. Kijk ook bij voeding van de 6 domeinen.
Bedenk oplossingen
Probeer niet alles tegelijk te veranderen. Bedenk wat je het liefst zou willen verbeteren en ga daar mee beginnen. Wil je je relatie beter maken? Of de situatie op je werk? Bedenk dan wanneer het al een beetje beter ging. Wat ging er beter? En hoe voelde je je daarbij? Bedenk dan wat de volgende stap is naar wat je het liefst wilt verbeteren. Maak een plan om dat ook te gaan doen.
Voorbeelden zijn:
- Bespreek je probleem op je werk.
- Zeg vaker ‘nee’ als iemand jou iets vraagt te doen.
- Vraag hulp. Bijvoorbeeld van mensen in jouw omgeving. Praat over je problemen. Ook de Praktijkondersteuner van je huisarts kan hier bij helpen.
- Wees assertief en geef vaker aan als iets je een vervelend gevoel geeft.
- Heb je geldproblemen of schulden? Ga naar je gemeente of naar Sante Partners voor advies en hulp.
Stress en Mindset
Kijk onderstaande TedTalk van Kelly McGonial, een stress onderzoeker over de impact van hoe je over stress denkt en de invloed hiervan op je fysieke reactie op stress. De gedachte: ‘Stress is slecht’ bij een stressvolle gebeurtenis zorgt er voor dat dit ook zo is. De gedachte: ‘stress zorgt er voor dat ik beter om kan gaan met moeilijke situaties zorgt er voor dat je er fysiek beter op reageert en dan is stress niet slecht voor je gezondheid. Dus je Mindset veranderen heeft wel degelijk effect op je stress reactie. Bij stress is het goed om contact te zoeken met andere mensen, door steun te ontvangen of juist te geven maak je het hormoon Oxytocine aan wat een bescherming is tegen de fysieke effecten van stress.
Voor meer informatie of advies neem contact op.