Voeding

Voeding

Wat is nou goede voeding?

Er is ontzettend veel geschreven over voeding en over de verschillende diëten. Wanneer ik met mijn klanten over voeding praat, hoor ik vaak reacties zoals: “Dan kan ik straks niks meer eten”, “Alles lijkt tegenwoordig slecht voor je” of “Ik heb geen tijd om veel energie in voeding te steken”. Dit zijn jammerlijke misverstanden, want goede voeding hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Het is belangrijk om je bewust te worden van wat je eet. Toch merk ik dat veel mensen liever niet stilstaan bij hun voedingspatroon, omdat verandering vaak moeilijk lijkt. Het voelt soms als een enorme opgave, terwijl het helemaal niet zo rigoureus hoeft te zijn. Om je op weg te helpen, heb ik hieronder een aantal inzichten en tips op een rij gezet.

De vorm van voeding

Een goede eerste stap is om te kijken naar de vorm van voeding die je binnenkrijgt. Laat me dit verduidelijken met een eenvoudig voorbeeld:
Eet je een appel of drink je appelsap? Beide bevatten appel, maar de voedingswaarde is heel verschillend. Een appel bevat naast appelsap ook vezels, en je moet kauwen om hem op te eten. Dit kauwen zorgt ervoor dat je lichaam meer moeite doet om de voeding te verwerken en geeft je sneller een gevoel van verzadiging. Bij appelsap ontbreken deze vezels, en je drinkt ongemerkt de suikers van meerdere appels tegelijk (vaak 3-5, afhankelijk van de grootte van het glas). Bovendien drink je het gemakkelijk weg, waardoor je lichaam minder werk heeft om de voedingsstoffen uit de appel te halen. Eet voedsel zoals je het in de natuur vindt.

Voeden versus vullen

De meeste voeding bevat belangrijke stoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Je lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Maar wanneer je bewerkt voedsel eet (denk aan kant-en-klaar maaltijden, fastfood of snacks), is de voedingswaarde vaak aanzienlijk lager. Daarnaast bevatten deze producten vaak extra zout, suiker en E-nummers om de smaak te verbeteren of de houdbaarheid te verlengen.

Herken je dat gevoel dat je na een maaltijd van een hamburgerketen snel weer trek hebt? Dit komt doordat bewerkt voedsel je lichaam wel vult, maar onvoldoende voedt. Het bevat vaak veel lege calorieën en stoffen die je sneller weer hongerig maken. Neem bijvoorbeeld een donut: als je kijkt naar de ingrediënten, zie je dat er nauwelijks iets in zit wat je lichaam voedt. Het vult vooral even, maar slechts voor korte duur.

Af en toe iets eten dat je puur vult, zoals een lekker tussendoortje op een feestje, is helemaal prima. Het draait allemaal om de balans. Maar als je dagelijks vooral bewerkte, vullende producten eet in plaats van voedzame voedingsmiddelen, doet dat je lichaam weinig goeds. Zorg ervoor dat je voeding je lichaam voedt in plaats van alleen maar vult.

De juiste verhoudingen: vetten, eiwitten en koolhydraten

Het vinden van de juiste balans in je maaltijden is essentieel. Zorg ervoor dat elke maaltijd een goede mix bevat van vetten, eiwitten en koolhydraten. Deze combinatie helpt je lichaam optimaal te functioneren en zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel.

Koolhydraten: minder, maar beter

Veel mensen krijgen tegenwoordig een overschot aan koolhydraten binnen, vaak uit tarwerijke producten zoals brood, koekjes, donuts, taart en chips. Hoewel koolhydraten op zich niet slecht zijn, is het beter om ze te halen uit bronnen zoals groenten en peulvruchten. Deze bevatten namelijk meer vezels, vitamines, mineralen en verzadigen beter. Tegelijkertijd krijgen veel mensen juist te weinig eiwitten binnen. Denk na over je eiwitbronnen, of je nu kiest voor dierlijke of plantaardige opties, en pas je voedingspatroon hierop aan. Minimaal 0,8-1 gram eiwit per kilogram gewicht heb je nodig aan eiwitten en bij krachttraining zelfs meer.

Frequentie van eten: minder momenten, meer rust

In de huidige tijd zijn we gewend om de hele dag door te eten: drie hoofdmaaltijden, twee tussendoortjes en vaak nog een snack op de bank ’s avonds. Tussendoor drinken we cappuccino’s en pakken we snel wat snoep of koek. Dit betekent dat we onze spijsvertering nauwelijks rust geven en onze insulineproductie de hele dag op gang blijft. Een goed advies is om je te richten op drie voedzame maaltijden per dag en eventueel te experimenteren met periodes van vasten. Dit geeft je lichaam de nodige rust en balans.

Samenvattend

  • Eet voeding in originele vorm, zoals een appel in plaats van appelsap.
  • Kies zo veel mogelijk voor onbewerkte producten en vermijd pakjes en zakjes.
  • Zorg voor een goede balans van vetten, eiwitten en koolhydraten in elke maaltijd.
  • Voed je lichaam met kwaliteit, in plaats van enkel te vullen.
  • Verlaag je inname van koolhydraten, en haal ze bij voorkeur uit groenten en peulvruchten in plaats van uit brood, pasta en gebak.
  • Eet voldoende eiwitten, minimaal 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht.
  • Beperk het aantal eetmomenten tot drie goede, voedzame maaltijden per dag. Of experimenteer met vasten (in overleg met Sara of je arts).
  • Eet meer groenten (gekookt en rauw), ook bij de lunch en eventueel het ontbijt, minimaal 250 gram, maar dat mag echt wel het dubbele!

Voor meer informatie neem contact op met mij

Voedingsadvies vanuit het voedingscentrum