IJzer

ijzer

In de Beetweters podcast ging het over het mineraal ijzer, weer super boeiend!

Wat is ijzer?

Ijzer is een mineraal, wij kunnen dit via dierlijke en plantaardige voeding binnenkrijgen.

Waarom heb je ijzer nodig?

Het is nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen, deze vervoeren zuurstof in je bloed. Bij een ijzertekort zijn er minder rode bloedcellen en daardoor is er minder zuurstof in het bloed. Het gevolg is lichamelijk minder energie en vermoeidheid.

Cofactor

Ijzer is ook een cofactor om te helpen bij de aanmaak van neurotransmitters. Minder ijzer betekend voor de volgende neurotransmitters het volgende:
1. Dopamine==> minder motivatie, minder scherp, minder onthouden
2. Serotonine==> depressief gevoel en minder goed inslapen (serotonine wordt omgezet in melatonine)

Symptoom

Een symptoom van ijzertekort is rusteloze benen (net als bij een magnesium tekort)

Je kunt je ijzer laten testen door bloed af te laten nemen. Bij dit bloedonderzoek wordt ijzer en ferritine getest. Ferritine is je ijzervoorraad. Als je ijzer te laag is kun je dit aanvullen op doktersrecept met pillen of injecties. Als je dit samen met vitamine C inneemt verhoog je de opname. Extra ijzer kan obstipatie geven.
Gewone verhoogde ferritine wijst vaak op ontstekingen.

Waar zit ijzer in:

  • Rood vlees (1 per week is voldoende)
  • Orgaanvlees (Lever)
  • Schaal en schelpdieren
  • Planten, wordt minder van opgenomen, met vitamine c erbij neem je het makkelijker op.

Oxidant

Ijzer is een oxidant, het kan oxideren (roesten) en kan bij te veel ijzer onze cellen beschadigen. Door veel rood vlees te eten krijg je veel ijzer binnen. 1 stuk rood vlees per week is voldoende om je ijzerbehoefte binnen te krijgen. Te veel ijzer kan schade geven aan onze cellen.

Problemen met een te laag ijzergehalte door:

  • Veel sporten, je verbruikt veel ijzer.
  • Vrouwen die heftig bloeden tijdens de menstruatie.
  • Het darmmicrobioom helpt bij de opname van ijzer. Als er een verstoord evenwicht is in de darm (het microbioom) kunnen er te veel zijn van een bepaalde slechte bacterie en deze eten de ijzer uit je voeding op.
  • Door koffie en thee neem je het ijzer minder goed op.
  • Door calcium neem je ijzer ook minder goed op

Te veel ijzer?

Je kan er ook te veel van hebben, je ‘verroest’ (oxideert) daardoor sneller. Hemachromatose heet deze aandoening, dit is genetisch bepaald. Je stapelt daardoor te veel ijzer. Door af en toe bloed af te tappen (aderlatingen) kun je dit opgebouwde ijzer verwijderen. En ook door geen/weinig rood vlees te eten, meer zuivel, minder vitamine C bij ijzerrijk voedsel en juist met koffie en thee te drinken bij een maaltijd.

Als je de hele podcast wilt luisteren klik op deze link

Voor meer informatie neem contact met mij op