NAFLD, vervette lever.
NAFLD, non alcoholic fatty liver disease oftewel niet alcohol gerelateerde vervette lever.
Ben je bang dat je een vervette lever hebt? Dit zou zo maar kunnen, de getallen stijgen ieder jaar. Maar je hoeft niet moedeloos te worden, er zijn manieren om dit proces om te draaien. Je kan dan gelijk naar onderaan de pagina om te kijken hoe je dit zelf kunt doen.
Bij een vervette lever slaat de lever te veel vet op in de lever zelf, wat de functie van de lever kan belemmeren en kan leiden tot tal van aandoeningen. Eén op de drie mensen in Amerika heeft een vervette lever en dit aantal groeit. Waarschijnlijk liggen de getallen hoger, omdat de ziekte in de beginperiode geen klachten geeft. 30 jaar geleden kwam deze aandoening bijna niet voor.

Hoe krijg je een vervette lever?
- Alcohol
- Fructose
- Insuline resistentie, te veel suikers in de voeding
- Weinig beweging
Vroeger kreeg men een vervette lever door te veel alcohol. Tegenwoordig krijgt men een vervette lever door fructose (fruitsappen en bewerkte producten) en door insuline resistentie. Fructose en alcohol worden door de lever afgebroken, niet in de darm zoals glucose. Helaas heeft de lever maar beperkte opties om dit af te breken. Van de fructose wordt een deel gebruikt om energie van te maken, maar het grootste gedeelte wordt omgezet in vet. Als je 1 week op een hoog fructose dieet zit zie je de lever letterlijk vervetten.
In een studie waarbij ze proefpersonen een fructosedrank of een glucosedrank hebben gegeven was de conclusie dat beide groepen zwaarder werden. Wat opviel was dat de glucose groep vooral onderhuids vet (subcutaan) op sloeg en de fructose groep vooral in de buik (Visceraal ).
Fruitsappen
Fruitsappen worden als een gezonde drank gezien omdat er fruit in zit, maar is helaas een bron van pure fructose. Zelfs bij kinderen zie je een toename van NAFLD. Heel fruit bevat vezels en veel minder fructose.
Dus eet je fruit en drink het niet!
Leververvetting en insuline resistentie
Leververvetting en insuline hebben een wederkerige relatie: een vette lever kan leiden tot insulineresistentie, wat de bloedsuikerspiegel verhoogt en het risico op diabetes type 2 vergroot. Omgekeerd kan insulineresistentie (vaak door te veel suiker / koolhydraten) ervoor zorgen dat de lever vet opslaat, waardoor de leververvetting verergert. Dit creëert een vicieuze cirkel die kan worden doorbroken door leefstijlveranderingen zoals gezonde voeding (minder suiker/koolhydraten) en voldoende beweging.
Als je insuline resistent bent is de kans groot dat je NAFLD ontwikkeld, je hebt hier 15x meer kans op dan een insuline gevoelig persoon. Bijna alle mensen met obesitas hebben een vervette lever. Ook slanke mensen kunnen een vervette lever hebben en zijn dan ook altijd insuline resistent.
Gevolgen van een vervette lever
Vroeger dacht men dat een vervette lever geen kwaad kon, helaas weten we nu beter. Het kan zich uiteindelijk ontwikkelen in een ontstoken lever, als dit langer aanwezig is kunnen er littekens ontstaan (fibrose). 20% zal levercirrose ontwikkelen, dan is er zoveel littekenweefsel in de lever dat de functie van de lever achteruit gaat en dat er dan potentieel een lever transplantatie nodig zal zijn. Of er kan kanker ontstaan in de lever.
Hoe een vervette lever te verminderen?
- Minder of liever geen bewerkt voedsel (let extra op fructose)
- Minder of liever geen fruitsappen
- Minder vaak eten / vasten
- In totaal minder koolhydraten
- Bewegen
Lees ook het artikel van Mandy Breure.
En het artikel van het Diabetes Fonds over fructose en leververvetting

Hierboven staan de ingrediënten en de hoeveelheid koolhydraten van een fruitsap Oasis genaamd. Per 100 ml zitten er 2 klontjes suiker in en extra fructosestroop aan toegevoegd… Dus mensen, lees de achterkant van een verpakking en zet het pak terug als je dit leest…
Wil je meer weten of hulp hierbij? Neem contact met mij op.