Omega 3-6-9

Omega 3-6-9 wat zijn dat? 

Vetzuren als omega-3 en omega-6 zijn belangrijk voor je gezondheid. Echter, met ons Westerse dieet eten we vaak te veel omega-6 en te weinig omega-3. Dat kan zorgen voor vervelende klachten.
De verhouding van omega 3 tot 6 zou maximaal tot 1:5 moeten zijn en tegenwoordig is dit algauw 1:20 of meer. De kans op het ontstaan van ontstekingsziekten neemt hierdoor toe. Omega 3 is ontsteking verlagend, terwijl omega 6 juist ontsteking bevorderend is. In de juiste verhouding is er een gezonde balans.  

Wat zijn omega 3-6-9 vetzuren? 

In vetten zitten vetzuren. Vetzuren zijn essentieel voor je lichaam. Je maakt ze niet zelf aan. Je hebt ze iedere dag nodig. Je Lichaam zet ze om in stoffen die bij verschillende processen een rol spelen. Waaronder voor hart en bloedvaten, de ontwikkeling van de hersenen van de foetus, voor de hersenfuncties en de bloeddruk. 

Omega 3 

Omega 3 noemen we vaak visolie, hoewel dat niet helemaal klopt. Er bestaan namelijk maar liefst 11 soorten waarvan we onder andere alfa-linoleenzuur (ALA) terugvinden in plantaardige bronnen, en dus niets met vis te maken heeft. Naast ALA zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docsahexaeenzuur (DHA) belangrijk voor onze gezondheid die we wel met vette vissoorten binnenkrijgen. Het lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA, hoewel deze omzetting niet altijd efficiënt verloopt. Je moet dus alsnog op een andere manier je EPA en DHA zelf aanvullen. 

Bronnen van ALA zijn: avocado, walnoten, lijnzaad(olie), chiazaad en zeewier. 

Bronnen van EPA en DHA zijn: vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, sardines en gras gevoerd rood vlees, krillolie en algen.  

*Te veel omega 3 is niet gezond, het zijn meervoudig onverzadigde vetten en daardoor instabiel. Ze raken makkelijk beschadigd door zuurstof of hitte, ook in het lichaam. Bij te veel inname kunnen omega 3 verzuren oxideren. De maximale dosis per dag is 25 gram. Door bv lijnzaad, lijnzaadolie, vette vis (2x per week) of algenolie.  

Omega 6 

Een bekend omega 6-vetzuur is linolzuur dat het cholesterolniveau helpt gezond te houden. Linolzuur komt voor in plantaardige oliën waar we over het algemeen voldoende van binnenkrijgen.  

Bronnen van omega 6 zijn: pinda’s, noten, zaden, margarine, halvarine, bak- en braadvetten, en plantaardige oliën zoals maïsolie, pompoenzaadolie en sojaolie. Granen, en vooral bewerkte producten. Maar ook vlees en zuivel uit de bio-industrie en kweekvis 

Omega 9 

Oliezuur is het belangrijkste omega 9 vetzuur en draagt bij aan een normaal cholesterol. Omega 9 is daarentegen niet essentieel. Dat houdt in dat we er niet afhankelijk van zijn door voeding, omdat het lichaam het vetzuur zelf aanmaakt. Toch kan het voordelen opleveren om wat meer voeding met omega 9 op tafel te zetten. 

Bronnen van omega 9 zijn: olijfolie, noten, notenolie en avocado’s**. 

* Houd er rekening mee dat olijfolie en noten ook (in mindere mate) omega 6 bevatten. 

Advies: 

Onverzadigde vetzuren omega 3-6-9 zijn absoluut belangrijk voor onze gezondheid. Gezien we over het algemeen voldoende omega 6 binnenkrijgen en te weinig omega 3, is het belangrijk om bewust te kiezen voor voedingsmiddelen rijk aan omega 3 vetzuren. En de omega 6 inname te verlagen. 

Omega 3-6-9

Suppletie 

Mocht je supplementen willen gebruiken, let dan goed op. De meeste vissoorten zijn vervuild en om 1 capsule te maken moet je vrij veel vis uitknijpen. Krillolie is beter opneembaar, maar dit is feitelijk het voedsel van de vissen en zo haal je een schakel uit de voedselketen, al zijn hier ook de meningen over verdeeld. Je kan ook omega 3 uit algen halen, dit is een meer duurzamere manier en minder vervuild. 

Extra info van de keuringsdienst van waarde 

Nog meer over verzuren en waarom liever algen, aanrader!

Recept voor gezonde olie

Voor het kopen van natuurzuivere Omega 3, bekijk de site van Nutribites.

Voor meer informatie, neem contact op

 

  Bronvermelding: verschillende boeken waaronder: Marjolein Dubbers, Evert Berkelaar en Rineke Dijkinga