Waarom zuurdesembrood?
Een gemiddeld fabrieksbrood krijgt een uurtje om te rijzenen wordt dan gebakken, terwijl een langzaam gerezen zuurdesembrood tussen de 8-24 uur nodig heeft. Tijdens dat rijsproces krijgt een aantal processen dat invloed hebben op de smaak en voedingswaarde de tijd. Langzaam gerezen zuurdesembrood is niet alleen lekkerder dan het gemiddeld fabrieksbrood uit de supermarkt, het verzadigd ook nog eens langer en geeft minder spijsverteringsklachten.
Overigens heeft het meeste zuurdesembrood uit de supermarkt niet diezelfde langere tijd gekregen om langzaam te rijzen.

Terwijl juist dat langzame rijzen voordelen heeft voor je gezondheid:
- Door het langere rijsproces ontstaat een complexere smaak. omdat gist en bacteriën de tijd krijgen om smaakvolle stoffen en texturen te produceren.
- Het langzame fermentatieproces maakt ook dat gluten en fytinezuur in het deeg afbreken. Dat maakt het brood beter verteerbaar. Veel mensen krijgen van langzaam gerezen zuur- desembrood dan ook minder spijsverteringsklachten.
- Fytinezuur (ook bekend als fvtaat) is een natuurlijke verbinding die in veel voedingsmiddelen voorkomt, met name in volle granen, noten, zaden en peulvruchten. Fytinezuur wordt tijdens het langzame rijzen van het deeg afgebroken. Het korte rijsproces van fabrieksbrood laat deze afbraak nauweliiks toe. Fytinezuur bindt zich in ie darmen aan mineralen als calcium, magnesium, ijzer en zink, waardoor je er minder van opneemt.
- Langzaam gerezen zuurdesembrood maakt ook dat de glycemische index omlaag gaat. Dat betekent dat dit brood je bloedsuikerspiegel minder snel laat stijgen dan fabrieksbrood. Dat maakt ook dat het brood beter verzadigt.
Zuurdesembrood kun je vaak vinden bij de biologische winkel. In de supermarkt heb je ook desembrood, maar dan is het vaak een combinatie van gist en zuurdesem en ligt het deeg niet lang te rijzen